Artykuł promocyjny Opublikowany przez: monika.g 2018-10-07 00:00:29
Autor zdjęcia/źródło: Freepic.diller / Freepik
Układ pokarmowy dziecka w brzuchu mamy jest jałowy. Dopiero w czasie porodu zostaje on zasiedlony przez bakterie, które mają za zadanie wspomagać trawienie oraz chronić układ pokarmowy przed niekorzystnymi czynnikami z zewnątrz. Od rodzaju porodu zależy jakie bakterie w pierwszej kolejności przenikną do organizmu dziecka.
W czasie porodu naturalnego dziecko przechodzi przez kanał rodny mamy, który jest zasiedlony przez bakterie probiotyczne. To właśnie one przenikają do jałowego organizmu maluszka. Dzięki temu dziecko już od chwili narodzin jest przez nie chronione przed niekorzystnymi mikroorganizmami takimi jak bakterie patogenne, wirusy czy grzyby. Kolejna dawka dobrych bakterii aplikowana jest dziecku w kontakcie „skóra do skóry”, a następnie w czasie pierwszego karmienia.
W siarze, czyli pierwszym pokarmie noworodka zawarte są bowiem probiotyki z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, a także przeciwciała z organizmu mamy, które dodatkowo chronią malca przed zarazkami. W pokarmie znajdują się także oligosacharydy, czyli składniki żywności, którymi odżywiają się bakterie probiotycze. Dzięki nim mogą one się namnażać i rozwijać już w jelitach dziecka.
W czasie porodu przez cesarskie cięcie maluch styka się natomiast w pierwszej kolejności z jałowym środowiskiem sali operacyjnej, a następnie z bakteriami szpitalnymi. Kontakt z mamą od razu po porodzie jest zwykle niemożliwy i następuje dopiero po kilku godzinach. Maluszek nie może też od razu wypić siary, ponieważ organizm mamy nie produkuje jeszcze pokarmu, nie działają na niego hormony stymulujące wytwarzanie go tak jak w czasie porodu naturalnego. Równowaga bakteryjna w organizmie dziecka urodzonego przez cesarskie cięcie jest znacznie zachwiana. Przewaga bakterii patogennych nad bakteriami probiotycznymi może być przyczyną wielu chorób nie tylko układu pokarmowego, ale także ogólnoustrojowych.
W organizmie człowieka znajdują się zarówno dobre bakterie probiotyczne, jak i niekorzystne dla organizmu patogeny. Zdrowie człowieka w dużej mierze zależy od równowagi pomiędzy tymi dwoma rodzajami bakterii. Jeśli w organizmie znajduje się przewaga bakterii probiotycznych możemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Natomiast jeśli ta harmonia zostanie zaburzona i pojawia się więcej patogenów człowiek choruje. Skutkuje to chorobami przewodu pokarmowego takimi jak biegunka czy stany zapalne jelit, a także chorobami ogólnoustrojowymi jak np. alergie, atopowe zapalenie skóry, sepsa. Flora bakteryjna człowieka kształtuje się w czasie pierwszych 2-3 lat życia, dlatego tak ważne jest jej prawidłowe ukształtowanie już w pierwszych dniach życia dziecka.
Niedobór bakterii probiotycznych u malucha może skutkować częstymi zaparciami, kolkami i wzdęciami. Jeśli objawy te są długotrwałe prowadzi to do zmian w nabłonku przewodu pokarmowego i skutkuje spadkiem odporności, a więc częstymi infekcjami u dziecka.
Najważniejszą funkcją flory bakteryjnej u noworodków i niemowląt jest wspieranie układu odpornościowego. Przewaga bakterii probiotycznych nad patogenami pozwala im zwalczać te drugie i zapobiegać rozwojowi groźnych dla dziecka infekcji, biegunek oraz chorób. Dodatkowo probiotyki ułatwiają trawienie oraz wchłanianie się substancji odżywczych z pokarmu. Wytwarzają również kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B oraz K, które wpływają na prawidłowy rozwój malucha.
Największy wpływ na prawidłowe ukształtowanie się flory bakteryjnej u noworodka i niemowlaka ma karmienie piersią. Według zaleceń wyłączne karmienie piersią powinno trwać co najmniej przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Następnie powinno być ono kontynuowane wraz ze stopniowym rozszerzaniem diety malucha przez wprowadzanie kolejnych pokarmów. Karmienie piersią zwiększa aż dziesięciokrotnie ilość dobrych bakterii w porównaniu z karmieniem mlekiem modyfikowanym. Rozszerzając dietę dziecka możemy wpływać na właściwe kształtowanie się jego flory jelitowej podając mu duże ilości warzyw i owoców - zgodnie z kalendarzem wprowadzania pokarmów dla malucha Następnie wprowadzając jogurty naturalne i kefiry zawierające w swoim składzie szczepy bakterii probiotycznych.
Jeśli mama z różnych przyczyn nie może karmić dziecka naturalnie lub karmienie jest opóźnione, maluch rodzi się przedwcześnie lub przez cesarskie cięcie, ma niską masę urodzeniową albo wymaga zastosowania antybiotyków już w pierwszych dobach życia jego flora bakteryjna kształtuje się nieprawidłowo. Na szczęście zmienia się ona dynamicznie i na te zmiany mamy wpływ. Trzeba tylko wiedzieć jak prawidłowo ją odbudować. Tu z pomocą przychodzą preparaty zawierające korzystne szczepy bakterii kwasu mlekowego. Najlepszym z nich przeznaczonym dla noworodków już od pierwszych godzin życia jest FFbaby.
Probiotyk FFbaby zawiera wyselekcjonowane żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego – Bifidobacterium breve PB04 oraz Lactobacillus rhamnosus KL53A. Został on opracowany przez specjalistów mikrobiologów i neonatologów w taki sposób, aby jak najdokładniej naśladować naturę.
Naturalną florę bakteryjną w 90 proc. tworzą bakterie z rodzaju Bifidobacterium, a dopiero w dalszej kolejności Lactobacillus. Probiotyk ten wspomaga odbudowę naturalnej flory bakteryjnej w jelitach, dzięki czemu wspiera układ immunologiczny chroniący organizm przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów chorobotwórczych.
Należy podawać go noworodkom już od pierwszych dni życia pod nadzorem lekarza przez okres od 1 do 6 tygodni. Wystarczy dwa razy dziennie rozpuścić zawartość jednej kapsułki w łyżeczce wody lub mleka, którym karmione jest dziecko. Produkt jest w pełni bezpieczny oraz skuteczny co zostało udowodnione w czasie badań na grupie noworodków przedwcześnie urodzonych. Pozwala on odbudować naturalną florę bakteryjną zapewniając jej prawidłowe funkcjonowanie.
źródło: https://ffbaby.pl/
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.